Bir kimse mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla, gerçekte bağışladığı tapulu taşınmazını, tapu sicil memurluğunda yaptığı resmi sözleşme ile satış gibi göstermek suretiyle devir ve temlik etmişse, saklı pay sahibi olsun veya olmasın, miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, görünüşteki satış akdinin muvazaalı, gizli bağış sözleşmesinin ise kanunda öngörülen şekil koşulunu taşımadığını ileri sürerek dava açabilirler.

Muris muvazaası, miras bırakanın esasen bağışlamak istediği taşınmazı satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesine dayanarak devir göstermesidir.

Muris muvazaasına dayanan tapu iptali ve tescil davası, miras bırakanın ölümünden sonra her zaman açılabilir. Mirasçılar, davaya konu olan muvazaayı her türlü delil ile ispatlayabilir.

Mirastan mal kaçırma nedeniyle açılacak olan davalarda, gerçek iradenin ortaya çıkarılması için ileri sürülmesi gereken birçok önemli ayrıntı bulunmaktadır. Bu nedenle, muris muvazaası nedeniyle dava açmayı düşünen mirasçıların hak kaybına uğramamak için miras hukuku konusunda uzman bir avukattan hukuki destek almaları faydalı olacaktır.